Hoe bescherm je een tuinplant tegen de vorst?

Harm van Dalen
28-12-20
  • 1
  • 0

Niet iedere tuinplant is goed opgewassen tegen een strenge vorst. Tuinplanten hebben verschillende maten van winterhardheid, waardoor sommige planten een zeer koude winter niet zullen overleven. Deze planten kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Hier leggen we je uit hoe je een tuinplant beschermt tegen de vorst.

Wanneer moet ik een tuinplant beschermen tegen de vorst?

Dit is afhankelijk van twee factoren. Allereerst moet je het weerbericht in de gaten houden, zodat je weet hoeveel graden het mogelijk gaat vriezen. Daarnaast moet je weten in welke mate jouw tuinplant bestand is tegen de vorst. De winterhardheid van een plant wordt uitgedrukt in zones of in een minimumtemperatuur. Een plant met winterhardheidszone 9 verdraagt bijvoorbeeld een minimumtemperatuur van -6°C. Deze plant moet beschermd worden wanneer het meer dan 6 graden gaat vriezen.

Een kuipplant beschermen tegen de vorst

Een buitenplant die in een bloembak of kuip staat is eenvoudig te beschermen tegen de vorst. Ze zijn namelijk eenvoudig te verplaatsen naar een warmere locatie. Zet ze bijvoorbeeld in de schuur of binnen in huis. Let er wel op dat hij een soortgelijke standplaats krijgt met evenveel licht. Heb je binnen niet voldoende ruimte om de kuipplanten te plaatsen? Dan mag je ze buiten laten staan en de pot inpakken met noppenfolie. De plant kun je inpakken volgens een van de  methodes die hieronder beschreven staan.

Een plant in de volle grond tegen de vorst beschermen

Er zijn een aantal methodes om een plant die in de volle tuingrond staat te beschermen tegen de vrieskou. We hebben een aantal opties uitgelicht. 

Inwikkelen met jute

Deze methode is met name aan te raden bij boompjes of hoge tuinplanten. Hiervoor heb je een jute zak of jute op rol nodig, wat stro of gedroogde bladeren, wat touw en eventueel drie bamboestokken. Verspreid de stro of gedroogde bladeren over de uitgestrekte jute en wikkel het geheel om de stam of plant heen. Gebruik touw om het geheel vast te binden, maar doe dit niet te strak. Wanneer je met een grote plant te maken hebt, kun je bamboestokken gebruiken als ondersteuning. Het voordeel van jute is dat het enigszins lucht en licht doorlatend is.

Vliesdoek

Met vliesdoek of een plantenbeschermhoes creëer je een microklimaat om de plant heen. In de winter vangt deze bescherming grote temperatuurverschillen op dankzij het isolerende effect.  Zelfs als het bevroren is blijft het goed isoleren. Het vlies beschermt tegen schade van wind, storm, hagel en slagregens. Aangezien het vaak van licht materiaal is gemaakt, weegt het weinig door op de planten. Het is lucht- en waterdoorlatend. 

Rietmat

Een rietmat rol je op en plaats je om een plant heen. Het is ook handig om te gebruiken wanneer je een groepje planten tegelijkertijd tegen de vorst wilt beschermen. Plaats wat stro of gedroogde bladeren binnen de rietmat op de grond. Deze methode biedt niet zeer veel bescherming tegen de vorst, omdat het van boven nog steeds open is. Dit zorgt er wel voor dat het zonlicht de planten beter kan bereiken. 

Winterharde tuinplanten

Heb je nu helemaal geen zin om je tuinplanten iedere winter in te moeten pakken? Met winterharde tuinplanten hoef je je hier niet druk om te maken. Ze zijn namelijk goed opgewassen tegen het koude winterklimaat van Nederland. Bekijk hier ons assortiment van winterharde tuinplanten.

  • 1
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel je ervaringen met dit bericht.