Kamerplanten verpotten: dit is waar je op moet letten

Rachelle Vos
02-01-21
  • 1
  • 0

Sta je op het punt om een kamerplant te gaan verpotten? Dan ben je hier op het juiste adres. We leggen je graag even uit waar je precies op moet letten bij het verpotten van een kamerplant. In dit artikel lees je alles wat je moet weten en geven we je een aantal bruikbare tips.

Waarom moet je een kamerplant verpotten?

Staat je kamerplant al een tijdje in dezelfde pot, of staat hij nog in de kweekpot? Dan is het tijd om je kamerplant te gaan verpotten. Een grotere pot betekent meer ruimte voor de wortels. Dit geeft de plant de ruimte om verder te groeien en de mogelijkheid om nieuwe voedingsstoffen tot zich te nemen. Je verkleind de kans op ziektes door de oude potgrond te vervangen. Er wordt soms geadviseerd om een kamerplant in de plastic binnenpot te laten zitten, omdat hier gaten in zitten waardoor het water weg kan lopen. Dit betekent echter dat de plant niet veel groter kan groeien. Daarom is een grotere bloempot met gaten onderin een betere optie. Het water loopt dan alsnog weg, waardoor de wortels niet gaan rotten.

Wanneer moet een plant verpot worden?

Deze vraag kan op twee manieren beantwoord worden. Allereerst kijken we naar het moment waarop je plant toe is aan een nieuwe pot en vervolgens naar de beste periode van het jaar om een kamerplant te verpotten.

Deze signalen geven aan dat een kamerplant verpot moet worden

Om te bepalen of jouw kamerplant toe is aan een nieuwe pot, moet je letten op een aantal signalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat de wortels doen. Als je de plant uit de pot haalt en ziet dat de wortels cirkelvormig langs het uiteinde van de potgrond groeien, betekent dit dat ze meer ruimte nodig hebben. Dit merk je ook als de wortels onderaan door de drainagegaten beginnen te groeien of boven de aarde uitsteken. Droogt de potgrond relatief snel uit, zelfs tijdens de winter? Dat is eveneens een sein dat de kamerplant toe is aan een grotere pot met meer aarde. Een goed oplettende plantenkenner ziet het ook aan de verhouding van de potmaat tot de grootte van de plant. Of simpelweg omdat de plant al een tijdje niet meer is gegroeid. 

Dit is het beste moment om een kamerplant te verpotten

De ideale periode om een kamerplant te verpotten is in het voorjaar. Tijdens de lente ontvangen planten weer meer licht en warmte waardoor de groei versneld. Hierdoor gaat de plant sneller nieuwe wortels, scheuten en bladeren aanmaken. Doordat hij sneller nieuwe wortels aanmaakt, went de plant makkelijker aan de nieuwe pot. Beschadigde wortels herstellen sneller tijdens de groeiperiode. Het ideale moment om een kamerplant te verpotten is tussen maart en juni. Wanneer je de kamerplant in het najaar hebt aangeschaft en de plant op dat moment wilt verpotten, moet je er extra goed op letten dat je de wortels niet beschadigd.

Hoe moet je kamerplanten verpotten?

Tijd om aan de slag te gaan! In een aantal simpele stappen leggen we je hier uit hoe je een kamerplant moet verpotten. In principe heb je geen hulpmiddelen nodig. Toch kan het handig zijn om een mes, schepje of bakje tot je beschikking te hebben. Houdt er rekening mee dat je werkomgeving vies gaat worden. Leg dus bijvoorbeeld een vuilniszak op de tafel of vloer zodat je het later makkelijker op kunt ruimen.

1. Kies een geschikte bloempot

Je begint met het kiezen van een nieuwe bloempot voor je kamerplant. Misschien heb je nog een paar oude bloempotten in huis, of je bent van plan om een nieuwe pot te kopen. Kies in ieder geval voor een drainerende bloempot. Deze potten hebben gaten onderin waardoor het overtollige water weg kan lopen, zodat de wortels niet in het water blijven staan. Het is beter om een nieuwe plant te verpotten zonder binnenpot. Nieuwe kamerplanten staan namelijk altijd in een passende kweekpot en groeien hierin niet groter. Een plant die reeds in een sierpot staat en toe is aan een nieuwe pot, heeft een bloempot nodig die 20% groter is dan de vorige. Bij een te grote pot blijft er te veel overtollig water in de potgrond achter.

2. Vul de nieuwe pot

Een pot zonder gaten vul je eerst met een laagje kiezelstenen, hydrokorrels of vulcastrat. Dit vormt een buffer voor overtollig water. Vervolgens vul je de pot met gewone potgrond. Een drainerende pot heeft gaten onderin waardoor het water weg kan lopen. Deze vul je direct met gewone potgrond. Zorg er wel voor dat je later een schaal onder de pot hebt staan om dit water op te vangen. In beide gevallen vul je de pot niet volledig met potgrond, maar laat je een beetje ruimte in het midden over voor de plant.

3. Verwijder de plant van de pot

Leg de pot met de plant erin op zijn zij en verwijder de inhoud voorzichtig uit de pot. Eventueel kun je met een mes langs de rand van de aarde bewegen om de boel los te krijgen. Bij een stevige kamerplant mag je voorzichtig aan de stengel van de plant trekken om het geheel van de pot te verwijderen. Nadat je plant uit de pot hebt gehaald verwijder je een deel van de aarde tussen de wortels, omdat deze aarde weinig voedingsstoffen bevat.

4. Plaats de plant in de nieuwe pot

Bij het plaatsen van de plant in zijn nieuwe pot zorg je ervoor dat de plant net zo hoog boven de grond komt te staan als voorheen. Misschien moet je dus een beetje potgrond toevoegen of uit de pot verwijderen. Zorg ervoor dat er geen wortels uit de pot steken en vul de lege ruimtes met nieuwe potgrond. Wanneer alles mooi op zijn plek staat druk je het geheel nog even lichtjes aan om te voelen of de aarde niet verder inzakt. Wanneer de potgrond op sommige plaatsen naar beneden zakt, voeg je nog wat extra potgrond toe zodat de bovenste grondlaag mooi egaal is. Geef de plant voldoende water zodat de wortels bevochtigd worden en de aarde overal op zijn plek zakt. Is de aarde na het water geven wederom op ingezakt? Dan vul je de kuiltjes die zijn ontstaan nogmaals met wat extra potgrond. 

Hoe vaak moet je planten verpotten?

Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Een snelgroeiende kamerplant moet vaker verpot worden dan een langzame groeier. De condities van jouw kamerplant bepalen soms ook hoe snel hij groeit. Sommige kamerplanten groeien sneller in de volle zon en moeten dan dus ook vaker verpot worden. Over het algemeen moet een kamerplant iedere 12 tot 18 maanden verpot worden afhankelijk van hoe snel hij groeit. 

  • 1
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel je ervaringen met dit bericht.