Kamerplanten
Filteren
Filteren
Type plantUitleg
Prijs
tot

Bonsai

Bonsai is een eeuwenoude japanse kunstvorm waarbij verschillende cultivatietechnieken toegepast worden om een levende miniatuurboom te maken. Bij Bloomique kan je kiezen uit de mooiste Bonsaiboompjes en vind direct jouw nieuwe metgezel.

Hoe verzorg je een bonsaiboom?

Voordat je een bonsai gaat kopen is het goed om te weten dat het verzorgen een stapje verder gaat dan bij een gewone kamerplant. Een boom heeft van nature veel meer ruimte om te groeien. Om een bonsaiboom in leven te houden moet je de beperkte ruimte van de pot optimaal gebruiken, de takken én wortels snoeien en op tijd verpotten. Hoe het verzorgen van een bonsaiboom precies in zijn werk gaat? Dat leggen we je hier uitgebreid uit! 

De potgrond

Om ervoor te zorgen dat een je het maximale haalt uit de kleine ruimte haalt, heb je een potgrond nodig die aan een aantal eisen voldoet. De bodem moet voldoende voedingsstoffen bevatten, waterdoorlatend en luchtdoorlatend zijn en tegelijkertijd ook voldoende water vasthouden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bodemmengsel samen te stellen. Een goede bodem dient uit een aantal substraten te bestaan.

De juiste standplaats

Bij het kiezen van een goede standplaats dien je met een aantal factoren rekening te houden. Aangezien bomen van nature de hele dag buiten in de zon staan, staan ze binnen ook graag op een lichte standplaats. Een bonsai plaats je op een plek waar de temperatuur gedurende de dag constant blijft. Deze luchtvochtigheid kun je nabootsen door de pot van jouw bonsai op een bord, bak of schaal met kiezelstenen te plaatsen. Die vul je vervolgens met water tot net onder de kiezelstenen. Zo staan de wortels van de plant niet in het water en zal het water verdampen waardoor hij of zij voldoende luchtvochtigheid heeft. 

De juiste hoeveelheid water

Water geven gaat niet volgens een vast schema. Afhankelijk van de tijd van het jaar en het klimaat kan een boompje meer of minder water verbruiken. Ook heeft de bodemsoort invloed op hoeveel water vastgehouden wordt. Er is water nodig wanneer je met je vinger kunt voelen dat de bovenste laag van de bodem droog is. Zorg ervoor dat je een pot hebt met drainage gaten gebruikt. Je wilt niet dat er water achterblijft waar de wortels in kunnen gaan rotten. Wanneer je een goed-drainerende pot gebruikt is de kans klein dat jouw bonsaiboom verdrinkt. Je kunt het beste een gieter met een sproeikop gebruiken, zodat er niets van de potgrond wegspoelt.

Bonsai verpotten en wortels snoeien

Om een bonsaiboom gezond te houden is het belangrijk om tijdig te verpotten. Je zorgt dan voor nieuwe voeding en geeft hem de kans om groter te groeien. Terwijl je dit doet is het ook verstandig om de wortels te snoeien. Door ieder jaar aan het begin van de lente eenderde van de wortels te snoeien, zorg je ervoor dat jouw vriendje vitaal blijft. Hij is dan nog in winterrust en zal dan minder problemen ondervinden. Verpotten naar een grotere pot doe je pas zodra je ziet dat de wortels zich overal aan de uiteinden van de pot genesteld hebben. 

De geschiedenis van bonsai

Alhoewel Japan het land is waar de kunst van miniatuurbomen geperfectioneerd is, de oorsprong ligt in China. In de eerste eeuw werden hier al kleine bomen gecultiveerd in plantenbakken. Reizende monniken deden dit om een herinnering van hun thuisland te bewaren. Later waaide deze kunstvorm over naar Japan, waar het in aanraking kwam met het zen-boeddhisme. De nadruk werd meer gelegd op de vorm en de balans van de boom. Zodoende is bonsai als kunstvorm ontstaan.