Cactus
Filteren
Filteren
Cactus
KenmerkenUitleg
Type plantUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
RuimteUitleg
PotmaatUitleg
Prijs
tot

Cactus

Als er een plant is met overlevingsdrang dan is het wel de cactus. De familie telt zo’n 2.000 verschillende soorten! Ze overleven met weinig water en zijn daarom ook perfect voor mensen zonder groene vingers!

Eriocactus magnificus
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
Ferocactus glaucescens
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix Y
10-15 cm
8 cm
14,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix A
10-15 cm
5,5 cm
10,95
 Leverbaar
Hamatocactus hamatacanthus
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
Echinocactus grusonii
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
Eriocactus warasii
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
Gymnocalicium gibbosum
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix B
10-15 cm
5,5 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix C
10-15 cm
5,5 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix Z
10-15 cm
8 cm
14,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix D
10-15 cm
5,5 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix X
10-15 cm
8 cm
14,95
 Leverbaar

Welke soorten cactussen zijn er?

De meest populaire soorten die je online kunt kopen zijn de opuntia en de euphorbia. De opuntia is een platte cactus en heeft in Nederland daarom ook wel de naam schijfcactus. Het is een makkelijke kamerplant die lang zonder water kan. Hij kan goed overweg met verschillende lichtcondities, waardoor je eenvoudig een geschikte standplaats voor hem gaat vinden.

Hoe verzorg je een cactus?

Hier kunnen we eenvoudig over zijn: De verzorging is echt eenvoudig! Ook al heb je geen groene vingers. Toch kun je met een beetje hulp het groeiproces versnellen. Hiervoor moet je hem op tijd verpotten en extra voeding en water geven tijdens de groeiperiode.

Water geven

De hoeveelheid water is afhankelijk van  het so ort. Bekijk daarom eerst de verzorgingstips van jouw specifieke plant. Het groeiseizoen is van maart tot september. Tijdens deze periode heeft je nieuwe vriend iedere 7 tot 10 dagen water nodig. Is de potgrond nog steeds vochtig na 7 tot 10 dagen? Zorg er dan voor dat je in kleinere hoeveelheden water geeft. In de rustperiode (van september tot maart) geef je een cactus alleen water als de potgrond volledig droog is. 

Heeft jouw cactus een vagere kleur of begint hij bruin te worden? Dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig water. Een ander een teken van uitdroging is een afname in gewicht. Ook merk je misschien dat de naalden van een cactus gaan uitvallen of dat de steel van de cactus gaat inkrimpen bij een tekort aan water. 

Wanneer krijgt een cactus te veel water? Ook dit kun je eenvoudig herkennen. Wanneer de cactus een beetje zompig begint te worden, betekent dit dat hij te veel water heeft gekregen. Rotte plekjes op de cactus zijn eveneens een indicator hiervan. Vaak betekent het hebben van een zwarte onderkant eveneens een teveel aan water.

Cactus licht

Over het algemeen staat ze graag in het daglicht. Dat is niets nieuws. Toch zijn er ook soorten die het prima in de schaduw doen. Bekijk daarom het verzorgingsadvies van je specifieke plant voordat je een standplaats uitkiest. Wanneer de plant op meerdere standplaatsen terecht kan, moet je rekening houden met de hoeveelheid water die je hem gaat geven. Zet je hem in de volle zon, zoals op een vensterbank op het zuiden, dan krijgt hij meer dorst. Je kunt het groeiproces versnellen door hem in de volle zon te zetten en regelmatig water te geven tijdens de groeiperiode. Hiervoor is het ook belangrijk dat zijn pot groot genoeg is.

Cactus voeding

Veel voeding is niet nodig om te overleven. Met de juiste voedings- en sporenelementen wordt je plant gezonder blijven en sneller groeien. Magnesium (MgO) en IJzer (Fe) helpen een cactus om zijn groene kleur te behouden. Dit ziet er mooi uit maar is ook bevorderend voor de fotosynthese van de cactus.