Luchtzuiverende kamerplanten
Filteren
Filteren
Luchtzuiverende kamerplanten
KenmerkenUitleg
Type plantUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
RuimteUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Luchtzuiverende kamerplanten

Luchtzuiverende kamerplanten zetten meer dan alleen CO2 om naar zuurstof. Ze zuiveren namelijke de lucht van schadelijke stoffen. Jij en je medebewoners zullen er dus goed om je leefruimte te verrijken met deze gezonde planten.

Flamingoplant Rosé
Anthurium Sweet Dream
45-50 cm
12 cm
11,95
 Leverbaar
Drakenbloedboom
Dracaena Marginata & Magenta
75 cm
17 cm
29,95
 Leverbaar
Flamingoplant Wit
Anthurium Samora
45-50 cm
12 cm
11,95
 Leverbaar
Mexicaanse Bergpalm
Chamaedorea Elegans
60-70 cm
18 cm
22,95
 Leverbaar
Lepelplant
Spathiphyllum Vivaldi
70 cm
17 cm
34,95
 Leverbaar
Mexicaanse Bergpalm
Chamaedorea Elegans
35-40 cm
12 cm
8,95
 Leverbaar
Drakenbloedboom - P27H120
Dracaena Marginata
110-120 cm
27 cm
79,95
 Leverbaar
Rubberboom
Ficus Elastica Robusta
35 cm
12 cm
9,95
 Leverbaar
Mexicaanse Bergpalm
Chamaedorea Elegans
50-60 cm
15 cm
14,95
 Leverbaar
Kentiapalm
Howea Forsteriana
100 cm
18 cm
39,95
 Leverbaar
Aloe Vera in gekleurd keramiek
Aloe Vera Barbadensis
10-15 cm
5,5 cm
19,95
 Leverbaar
Kokodama Graslelie
Chlorophytum Ocean
15-20 cm
15 cm
18,95
 Leverbaar
Aloe Vera in lichtgrijs keramiek
Aloe Vera Barbadensis
25-30 cm
12 cm
18,95
 Leverbaar
Olifantsoor
Alocasia Wentii
80 cm
24 cm
74,95
 Leverbaar
Alocasia Cucullata - P19H65
55-65 cm
19 cm
22,95
 Leverbaar
Schildpadplant
Callisia Repens
15-20 cm
12 cm
19,95
 Leverbaar
Alocasia 'Stingray'
Alocasia Stingray
35-40 cm
12 cm
16,95
 Leverbaar
Pauwenplant Oranje - P14H50
Calathea Candela
40-45 cm
14 cm
22,95
 Leverbaar

Hoe werken luchtzuiverende kamerplanten?

De ontdekking van luchtfilterende planten is te danken aan een onderzoek van NASA in 1989. Het doel van dit onderzoek was om een natuurlijke manier te vinden om lucht te zuiveren in ruimtestations. Hieruit is onder andere gebleken dat een effectieve luchtreiniging wordt bereikt met ten minste één zuiverende plant in een afgesloten ruimte van 10 vierkante meter. De werking van een luchtzuiverende plant gaat als volgt. Door middel van kleine poriën in de bladeren worden schadelijke stoffen geabsorbeerd. Deze stoffen worden vervolgens afgevoerd naar de wortels van de plant. Dankzij de dichtheid van de potgrond blijven de vervuilde luchtdeeltjes hier achter. In de wortels van de plant leven micro-organismen die de schadelijke stofdeeltjes afbreken. Aangezien het opnemen van de stofdeeltjes via de bladeren gaat, werkt een kamerplant met meer en grotere bladeren het best.

Welke schadelijke stoffen worden door planten gezuiverd?

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je een hoop energie waardoor je bijdraagt aan een beter klimaat. Het heeft daarentegen een negatief effect op het leefklimaat in huis. Het resultaat is een droge lucht in huis, een gebrek aan zuurstof en schadelijke luchtdeeltjes die achterblijven. Het gaat hier over vluchtige organische stoffen (VOS). Dit zijn koolwaterstoffen die gemakkelijk verdampen en zodoende in de lucht terecht komen. Formaldehyde is een VOS die voorkomt in huishoudelijke schoonmaak- of reinigingsmiddelen en cosmetica. Dan is er benzeen dat gebruikt wordt bij de productie van verf en kunststoffen. Tolueen is een stof die voorkomt in huizen waar gerookt wordt of omgeven is door veel verkeersdrukte. Ook ammoniak komt voort uit sigarettenrook en het gebruik van schoonmaakmiddelen en meststoffen. Deze vluchtige organische stoffen kun je dus tegenkomen in de lucht in huis. Ze hebben een behoorlijke impact op je gezondheid en kunnen resulteren in oog- en ademhalingsklachten. Luchtzuiverende planten helpen je met het bestrijden van deze stoffen, waardoor je leefomgeving een stuk aangenamer wordt. En die droge lucht en gebrek aan zuurstof dan? Daar helpen alle kamerplanten je bij. Ze geven namelijk zuurstof én vocht af aan de lucht. Een natuurlijke oplossing voor een gezond leefklimaat!

Onze selectie van luchtzuiverende planten

Je kunt aan het uiterlijk van een plant niet zien of deze een zuiverend effect heeft. Ze komen namelijk in allerlei hoedanigheden. Veel palmplanten hebben een luchtzuiverende functie. Tegelijkertijd zijn er ook kamerbomen, varens en hangplanten die voor een hygiënische lucht in huis zorgen. Hier vind je een selectie van een aantal luchtfilterende planten die we bij Bloomique aanbieden.

Scindapsus (Epipremnum aureum)

Deze luchtzuiverende hangplant staat bekend als een plant die haast niet dood te krijgen is. Een scindapsus groeit zelfs in de donkerste plekjes in huis. Ook al kan hij ook groeien in een droge omgeving, hij gedijt bij een hogere luchtvochtigheid. Een perfecte hangplant voor in de douche bijvoorbeeld! Dan maakt hij meteen korte metten met die schadelijke stoffen afkomstig van make-up en andere cosmetica producten. Aangezien deze plant snel groeit bereikt hij met gemak een lengte van 2 meter. Dit betekent meer bladoppervlak, waardoor hij meer schadelijke stoffen kan opnemen.

Arecapalm (Dypsis lutescens)

Deze binnenpalm wordt gezien als een van de efficiëntste luchtzuiveraars. Van nature groeit deze palmplant in schaduwrijke regenwouden waardoor hij zijn fotosynthese zeer efficiënt uit moet voeren. Een proces waarbij licht en CO2 gas omgezet worden in energie. Deze efficiëntie is ook te merken bij het opnemen van andere schadelijke gassen, zoals formaldehyde, xyleen en tolueen. Daarnaast is de arekapalm ook een uitstekende luchtbevochtiger. Een plant van 1,8 meter transpireert per 24 uur 1 liter water de lucht in!

Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Zijn krullende, veerachtige bladeren geven deze varen een sierlijk uiterlijk. Een luchtzuiverende kamerplant die je op meerdere standplaatsen kwijt kan. Vanwege zijn compacte formaat, maar ook omdat hij prima om kan gaan met wat direct zonlicht. Een ander voordeel is dat deze krulvaren niet giftig is voor kinderen of huisdieren.

Lepelplant (Spathiphyllum cochlearispathum)

Een luchtzuiverende kamerplant die het geweldig doet in de schaduw. De luchtfilterende werking van deze plant scoort goed op alle onderzochte stofdeeltjes van NASA’s schoneluchtstudie. De lepelplant ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit. Met zijn hagelwitte bloemkelken die hoog boven de donkergroene bladeren uittorenen.

Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

Nog zo’n kamerplant die goed scoort op alle facetten van schadelijke stofdeeltjes in huis is de Chamaedorea Elegans. Deze kamerpalm heeft een dichte habitus van lang uitgerekte palmbladeren. Veel bladoppervlak om vervuilde stofdeeltjes op te nemen en een mooie volle kamerplant om het interieur mee aan te kleden.