Varen
Filteren
Filteren
Varen
KenmerkenUitleg
Type plantUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
RuimteUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Varen

Varens herken je aan de fijne bladstructuur, vaak met geveerde bladeren. Naast dat ze er lekker kalmerend uitzien, hebben ze ook een rustgevend effect in huis en vestigen ze zich graag in jouw badkamer!

Soorten varens voor binnen

Verschillende soorten varens zijn er genoeg op de wereld. Het is een omvangrijke plantensoort met meer dan 20.000 bekende soorten. Om jouw keuze wat gemakkelijker te maken hebben we een selectie gemaakt van onze favoriete varens die goed als kamerplant te gebruiken zijn. We geven je wat handige tips waar je op moet letten bij het kopen van een varen plant voor binnen.

Venushaar (Adiantum raddianum)

De adiantum is een kleine varen die graag in de badkamer staat. Hij is namelijk gek op luchtvochtigheid. Gebruik je hem als woonkamerplant, benevel hem dan af en toe met een plantenspuit. Deze frisgroene varen met glimmende, zwarte stelen mag in de halfschaduw of schaduw. Een plek met indirect zonlicht is als gegoten voor de adiantum.

Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Het is niet zo gek dat de krulvaren een van de meest gewilde kamervarens is. Waar de meeste varens liever de schaduw opzoeken, kan een nephrolepis ook wat zon verdragen. Zet hem alleen niet de hele dag in de volle zon. Met een maximale hoogte van 60 cm is dit ook een redelijk grote varen. De krulvaren is tot slot geliefd vanwege zijn luchtzuiverende capaciteiten. Deze heldergroene varen maakt het leefklimaat in huis of op kantoor dus een stuk aangenamer!

Blauwvaren (Phlebodium aureum)

Nog zo’n luchtzuiverende varenplant is de blauwvaren. Met zijn blauwgroen gekleurde uiterlijk onderscheidt hij zich van de rest. Dit plantje blijft mooi compact en kan op meerdere standplaatsen uit de voeten. Een makkelijke kamerplant die zijn diepe kleur behoudt en zorgt voor een schone lucht in huis!

Varens in hangpotten

Met een volle, ronde groeiwijze leent een varen zich uitstekend om in een hangpot geplaatst te worden. Sommige gaan mooi over de rand hangen waar andere meer een bolvormig karakter krijgen. Hier zie je een aantal van onze favoriete varens voor in een hangpot of hangmand.

Vogelnestvaren (Asplenium nidus)

Het lijkt wel alsof deze plant gemaakt is om in een hangmand te plaatsen. De grote bladeren gaan namelijk in een mooie boog over de rand heen groeien. De nieuwe bladeren komen vanuit het centrum en groeien meer opwaarts. Dit zorgt voor een mooie, volle compositie. Een hangmand met een vogelnestvaren is een perfecte toevoeging voor een binnenjungle.

Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

Hertshoornvarens zijn waarschijnlijk het natuurvriendelijkste alternatief voor een opgezette hertenkop aan de muur. Platycerium staat in Nederland bekend als de Hertshoornvaren. De mantelbladeren gaan naar beneden hangen, terwijl de overige bladeren als een gewei overeind blijven staan. Deze varen houdt van een hoge luchtvochtigheid. Bespuit hem dus af en toe met een plantenspuit of plaats hem in de badkamer of keuken.

Kangoeroevaren (Microsorum diversifolium)

Net zoals de kangoeroe komt deze plant uit Australië. Ook hebben de topjes van de bladeren een vorm die lijkt op de pootafdruk van een kangoeroe. De kangoeroevaren is wederom een varen die houdt een luchtvochtige omgeving en een luchtzuiverende werking heeft. Deze sterke varensoort heeft golvende bladeren die in een hangpot alle richtingen in gaan groeien.