Kamerplanten
Filteren
Filteren
Vleesetende kamerplanten
KenmerkenUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
RuimteUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Vleesetende kamerplanten

Methodes om insecten in huis te bestrijden zijn er genoeg. Voordat je met anti-insectenspray aan de haal gaat, willen we je toch even wijzen op een meer milieuvriendelijke oplossing. Met vleesetende planten laat je namelijk de natuur zelf het probleem oplossen!

Venusvliegenvanger - S
Dionaea Muscipula
05-10 cm
6 cm
8,95
 Leverbaar
Trompetbekerplant - M
Sarracenia Juthatip Soper
10-20 cm
12 cm
12,95
 Niet leverbaar
3x Venusvliegenvanger
Dionaea Muscipula
05-10 cm
6 cm
22,95
 Leverbaar
3x Vleesetende planten mix
Vleesetende planten mix
5-10 cm
6 cm
24,95
 Leverbaar
Venusvliegenvanger - M
Dionaea Muscipula
10-15 cm
12 cm
12,95
 Leverbaar
3x Trompetbekerplant
05-10 cm
6 cm
22,95
 Niet leverbaar
Trompetbekerplant - S
Sarracenia Juthatip Soper
05-10 cm
6 cm
8,95
 Niet leverbaar

Wat zijn vleesetende planten?

De omstandigheden van de drassige moerasgebieden waar carnivore planten van nature groeien, zijn voor planten niet ideaal. De aarde is voedselarm en er is onvoldoende stikstof aanwezig in de omgeving. Vleesetende planten hebben hier een oplossing voor gevonden door de nodige stikstof en voedingsstoffen te verkrijgen door insecten te vangen en verteren. Er zijn twee factoren die bepalen of een plant vleesetend is. De plant moet een prooi lokken, vangen of verteren. Ook moet de plant de mogelijkheid hebben om de voedingsstoffen van een dode prooi op te nemen. De val van een carnivore plant kan passief of actief zijn. Een actieve val is wanneer de plant zich beweegt om zijn prooi te vangen, zoals een dichtklappende val. Wanneer de prooi zelf in de val terecht komt en vervolgens niet meer kan ontsnappen spreken we van een passieve val.

Soorten vleesetende planten

Creatieve wezens zijn het, die vleesetende planten. Ze hebben allerlei verschillende hoedanigheden en unieke methodes om insecten te vangen. Dat mag ook wel, gezien het feit dat ze miljoenen jaren de tijd hebben gehad om hun vangmethodes te perfectioneren. Hieronder vind je een beschrijving van de meest gangbare soorten om als kamerplant te houden: de venusvliegenvanger en de trompetbekerplant. 

Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)

De veruit bekendste vleesetende plant is toch wel die ene met die dichtklappende val. We noemen hem de venusvliegenvanger of in het latijns: Dionaea muscipula. Deze vliegenvanger heeft een val die eruit ziet als een soort openstaande mond van zo’n vijf centimeter doorsnee. Aan de rode binnenkant van dit blad bevinden zich nectar en een aantal gevoelige borstelharen. Nadat een insect een van die haartjes heeft aangeraakt, begint de plant af te tellen. Gebeurt er niets binnen 20-30 seconden dan blijft de val geopend, zodat er geen energie verspild wordt. Raakt het insect binnen die tijd nog een haartje aan, dan klapt de val in een razendsnel tijdsbestek van 100 milliseconden dicht. De naalden aan het einde van de mond creëren een soort kooi om de prooi gevangen te houden. Na een aantal uur is de val hermetisch afgesloten. Een vloeistof aan de rand van het blad fungeert als een soort lijm waardoor een luchtdichte ruimte ontstaat. De mond is nu verandert in een soort maag. Verterende sappen vloeien naar binnen en binnen een week is een lege huls alles wat nog van het insect is overgebleven.

Trompetbekerplant (Sarracenia)

De trompetbekerplant heeft een bekerval. Bovenaan de rand van deze beker bevindt zich een kleverige nectar waarmee insecten gelokt worden. De rand heeft een waxachtige structuur die in combinatie met water zeer glibberig is. Insecten die hierop belanden glijden uit en vallen de beker in. Dit gedeelte van de trompetbekerplant is gevuld met een verterende vloeistof. Het insect verdrinkt hierin en wordt binnen een week verteerd. De resten van de verteerde prooien blijven onderin de beker achter.

Vleesetende planten verzorgen

Iedere plant heeft eigen verzorgingsbehoeften waar je allereerst rekening mee moet houden. Vleesetende planten zijn andere omstandigheden gewend dan de gemiddelde kamerplant. We leggen je hier uit waar je bij het verzorgen van vleesetende planten op moet letten. 

Bodem

Je kunt speciale potgrond kopen en dit is ook zeker aan te raden. Wanneer een carnivore plant een voedingsrijke bodem heeft, gaat hij minder energie steken in het vangen van insecten. Ga daarom voor een zuurstofrijke bodem met blonde turf, perliet, veenmos of zand. 

Voeding

Deze planten halen hun voeding uit insecten en zijn dus veel gelukkiger wanneer je ze een aantal insecten voert. 

Licht

Zonlicht, daar zijn ze gek op. De zon zorgt ervoor dat hun bladeren sterk blijven. Hierdoor zijn ze beter in staat om insecten te vangen. De venusvliegenvanger kan niet teveel zonlicht hebben terwijl de bekerplant liever een standplaats met indirect zonlicht heeft.