Kamerplanten
Filteren
Filteren
Volle zon
KenmerkenUitleg
Type plantUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
RuimteUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Volle zon

Zonplanten hebben een lagere prikkeldrempel voor direct zonlicht. Deze planten groeien van nature in open gebieden van zonrijke klimaten zoals woestijnen, savannes of open delen van het tropisch regenwoud. Ze doen het daarom als kamerplant geweldig op een zonnige plek in huis. 

Venusvliegenvanger - S
Dionaea Muscipula
05-10 cm
6 cm
8,95
 Leverbaar
3x Succulent Mix A
05-10 cm
5 cm
10,95
 Leverbaar
Eriocactus magnificus
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
Paradijsvogelplant - S
Strelitzia Reginae
30-40 cm
12 cm
14,95
 Leverbaar
Kokospalm
110-120 cm
19 cm
31,95
 Leverbaar
3x Potroos rood
Rosa Bling Chili Star
20-30 cm
12 cm
16,95
 Leverbaar
Trompetbekerplant - M
Sarracenia Juthatip Soper
10-20 cm
12 cm
12,95
 Niet leverbaar
3x Succulent Mix D
05-10 cm
8,5 cm
14,95
 Leverbaar
Ferocactus glaucescens
10-15 cm
12 cm
10,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix Y
10-15 cm
8 cm
14,95
 Leverbaar
3x Cactus Mix A
10-15 cm
5,5 cm
10,95
 Leverbaar
5x Luchtzuiverende Mix
5x Luchtzuiverende Mix
20-45 cm
12 cm
31,95
 Leverbaar
3x Venusvliegenvanger
Dionaea Muscipula
05-10 cm
6 cm
22,95
 Leverbaar
3x Vleesetende planten mix
Vleesetende planten mix
5-10 cm
6 cm
24,95
 Leverbaar
3x Potroos roze
Rosa bling Amor Star
20-30 cm
12 cm
16,95
 Leverbaar
Paradijsvogelplant Incl. Mand - M
80-90 cm
19 cm
49,95
 Leverbaar
Bananenplant Incl. Mand - L
90-100 cm
21 cm
36,95
 Leverbaar
3x Succulent Mix E
05-10 cm
8,5 cm
14,95
 Leverbaar

Kamerplanten in de Volle zon

Waar de standplaats ‘volle zon’ zich in jouw huis of kantoor bevindt, is afhankelijk van de ramen. In Nederland staat de zon op het zuiden. De zonnigste plek in huis is dus direct voor een raam op het zuiden. We spreken van volle zon bij een standplaats op 2 meter afstand van een raam op het oosten, zuiden of westen. Deze maatstaf gaat echter niet in alle gevallen op. De grote van het raam, de nabijheid van bomen of zonwering zijn factoren die het zonlicht kunnen beperken. Het vergt dus een beetje inschattingsvermogen om te bepalen of je een standplaats in de volle zon hebt. 

Direct en indirect zonlicht

Wanneer de zon rechtstreeks op de bladeren van de plant schijnt, ontvangt hij direct zonlicht. Er is sprake van indirect zonlicht wanneer je wel kan zien dat de plant licht ontvangt, maar dit bijvoorbeeld weerkaatst wordt via de muren. De ene plant kan beter tegen direct zonlicht dan de andere. Bekijk het verzorgingsadvies van jouw kamerplant dus goed, voordat je hem een plekje geeft. 

Een kamerplant laten wennen aan de zon

Hier nog even een handig verzorgingsadvies, voordat je een kamerplant in de volle zon plaatst. Tijdens de kweek staan kamerplanten vaak in gefilterd zonlicht. Om het groeiproces optimaal te laten verlopen, wordt de lichtinval per dag aangepast. Sommige kamerplanten moeten daarom even wennen aan direct zonlicht. Doe dit door ze iedere week een meter dichter bij het raam te plaatsen. Een andere optie is om je gordijnen of zonwering geleidelijk aan verder open te zetten. De nieuwe bladeren die de plant dan aanmaakt zijn beter bestand tegen het directe zonlicht. Deze tip is vooral aan te raden wanneer je een kamerplant in de zomer koopt, omdat het verschil in lichtintensiteit dan het grootst is. 

Deze kamerplanten houden van zonlicht

Er zijn allerlei soorten kamerplanten die je in de zon mag plaatsen. Soms kan dit betekenen dat de plant wat meer water nodig heeft in vergelijking tot wanneer je hem in de halfzon plaatst. Vaak houdt dit wel in dat de plant er sneller door gaat groeien. Hieronder vind je een selectie van een aantal zonplanten die je bij bloomique kunt kopen. 

Cactussen

We beginnen met de grootste zonliefhebbers. Deze woestijnbewoners houden als geen ander van direct zonlicht en zijn dus perfect voor een zonnige standplaats. Cactussenzijn eenvoudig te verzorgen en komen in allerlei unieke vormen. De stoere ‘Road Kill Cactus’ ziet eruit alsof hij platgereden is en de sierlijke koraalcactus is een hangplant met felgroene koraalachtige stengels. 

Ficus

Ficus planten zijn gek op zonlicht. Het liefste hebben ze een plek waar ze zo’n 5 uur aan zonlicht ontvangen. Ze mogen ook op een standplaats met veel indirect zonlicht. Hier groeien ze alleen wat langzamer. Houd er wel rekening mee dat een standplaats met veel direct zonlicht betekent dat de ficus ook meer water nodig heeft. Laat ze wel geleidelijk aan wennen aan het zonlicht. De ficus familie telt veel verschillende soorten. Van grote kamerplanten zoals de treurvijg tot de robuuste rubberboom.

Bananenplant

Mits je hem er even aan laat wennen, is een bananenplant dol op zonlicht. Deze grote zonplant heeft prachtige langwerpige bladeren. Hij is goed geschikt voor een standplaats dicht bij een zonnig raam. De verzorging vereist misschien wat kennis, maar je hebt wel een fantastische toevoeging voor je interieur! Een andere grote kamerplant met flinke bladeren die gek is op de volle zon is de paradijsvogelplant.