Heideplanten
Filteren
Filteren
Heideplanten
KenmerkenUitleg
SoortUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Heideplanten

Met heideplanten geef je jouw tuin de uitstraling van de klassieke nederlandse natuur. Ze zijn goed te combineren in borders met andere zuurminnende planten zoals rododendrons of azaleas. Door zomerheide en winterheide met elkaar te combineren heb je het hele jaar door kleurrijke heideplanten in de tuin.

Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
39,99
 Leverbaar
Leliegras
Liriope Moneymaker
40-45 cm
17 cm
39,99
 Leverbaar
Leliegras
Liriope Moneymaker
40-45 cm
17 cm
79,99
 Leverbaar
Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
79,99
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25 cm
13 cm
79,95
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25 cm
13 cm
39,95
 Leverbaar
Blauw Schapengras
Festuca Elijah Blue
25 cm
10,5 cm
39,99
 Leverbaar
Blauw Schapengras
Festuca Elijah Blue
25 cm
10,5 cm
79,98
 Leverbaar
Vedergras
Stipa Ponytails
30 cm
13 cm
15,95
 Leverbaar

Wat zijn heideplanten?

Heide is een tuinplant die bestaat uit laagblijvende struikgewassen. Het zijn dwergstruiken die niet in veel landen voorkomen. Van nature komen heideplanten voor in Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft te maken met het zeeklimaat van West-Europa, met een hoge luchtvochtigheid en gematigde zomers en winters. Heideplanten zijn een uitstekende keuze wanneer je meer inheemse planten in je tuin wilt hebben. Ze zijn goed voor de biodiversiteit en geven een prachtig natuurlijk aangezicht.  

Soorten heideplanten

Heideplanten worden vaak onderverdeeld in twee categorieën. Zomerheide die bloeit in de zomer en winterheide die bloeit in de winter. Ze komen voor in lichte kleuren zoals lila, wit of roze maar ook in donkere kleuren paars of rood. In grote hoeveelheden bij elkaar komen de kleuren van heideplant uitstekend tot hun recht. Denk maar eens aan die uitgestrekte heidevelden in de veluwe. We hebben een aantal heideplanten die goed geschikt zijn voor in de tuin hieronder uitgelicht.

Struikheide (Calluna vulgaris)

In de late zomer begint deze heideplant te bloeien. Struikhei krijgt dan langwerpige bloemclusters die gebogen naar boven groeien. De kleine bloempjes vertonen dezelfde kleur over de gehele bloem. Afhankelijk van de cultivar is dit wit, roze of paars. Deze dwergheesters plant je met een dichtheid van 5 planten per vierkante meter. 

Druifheide (Leucothoe)

Leucothoe is wintergroen en daarbij komt dat sommige varianten een prachtige herfstverkleuring krijgen. In mei en juni verschijnen er kleine witte bloemtrossen aan deze plant. Druifheide heeft zo’n 40 tot 50 verschillende soorten. Zo is er de ‘Makijaz’ die het hele jaar door een prachtige verkleuring krijgt. De gekrulde blaadjes van de ‘Curly Red’ krijgen een diepe rode kleur in de herfst en winter.

Lavendelheide (Andromeda polifolia) 

Het contrast van de blauwgrijze blaadjes en de roze klokvormige bloempjes geeft deze heideplant het uiterlijk van lavendel. Vandaar dat we hem ook wel kennen als lavendelheide. Deze heideplant blijft groen in de winter en bloeit met zijn vrolijke klokjesbloemen in het voorjaar.  

Heideplanten aanplanten

Over het algemeen heb je bij heideplanten voldoende aan 6 planten per vierkante meter. Hiermee is de bodem goed bedekt. Nadat je een gat hebt gegraven voor het plantje plaats je een beetje tuinturf in het gat. Ze hebben namelijk een zure grond nodig om in te leven. Zorg ervoor dat de kluit 2 centimeter onder het grondniveau komt te liggen. Herhaal deze stap bij iedere plant. In het eerste jaar moet je misschien af en toe wat onkruid wieden, maar daarna zul je merken dat het onkruid geen kans meer krijgt vanwege de dichte begroeiing van de heideplanten.