Klimplanten
Filteren
Filteren
Klimplanten
KenmerkenUitleg
StandplaatsUitleg
SoortUitleg
AfmetingUitleg
BloeikleurUitleg
PotmaatUitleg
Prijs
tot
WaterbehoefteUitleg

Klimplanten

In onze dichtbebouwde dorpen en steden mogen we de natuur best een handje helpen. Een groene gevel geeft je huis niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar het vergroot ook de biodiversiteit in jouw omgeving. De meeste bloeiende klimplanten zijn ook nog eens goed voor bijen en hommels.

Ribes
Ben Nevis, Witte Parel, Jonkheer van Tets
45 cm
13 cm
39,95
 Leverbaar
Witte bes
Ribes Witte Parel
45 cm
13 cm
14,95
 Leverbaar
Zwarte bes
Ribes Ben Nevis
45 cm
13 cm
14,95
 Leverbaar
Rode bes
Ribes Jonkheer van Tets
45 cm
13 cm
14,95
 Leverbaar
Glansmispel
Photinia Chico
25-30 cm
13 cm
11,95
 Leverbaar

Soorten klimplanten

Klimplanten zijn in twee groepen onder te verdelen op basis van groeiwijze. Zelfhechtende klimplanten hebben geen hulpmiddelen nodig om omhoog te groeien. Door middel van hechtworteltjes of kleine zuignapjes hechten ze zich vast aan een muur, schutting of pergola. Dan zijn er rankende klimplanten die een klein zetje in de rug nodig hebben, maar zich vervolgens prima zelf redden. Deze planten hebben dunne scheuten genaamd ranken. Wanneer ze in contact komen met een klimhulp, zoals een rek of de houten latten van een schutting, hechten ze zich vast door in een draaivormige beweging te groeien. 

Wintergroene en bladverliezende klimplanten

Een andere manier om klimplanten onder te verdelen is op basis van bladbehoud. Het voordeel van een bladverliezende klimplant aan de gevel is dat je in de zomer een verkoelend effect hebt omdat de bladeren de zon tegenhouden. ‘s Winters als de bladeren zijn gevallen bereikt de warme winterzon het huis wel. Een wintergroene klimplant zorgt het hele jaar door voor een groene kleur en is daarmee perfect om te gebruiken om een schutting of tuinhek te versieren. 

Planten en verzorgen

Klimplanten zijn zeer onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te planten. Bepaal eerst wat voor soort klimplant je hebt (zelfhechtend of rankend) zodat je weet of je een hulpmiddel moet gebruiken. Om een gevel of schutting snel dicht te laten groeien gebruik je een dichtheid van 3 planten per strekkende meter. Wanneer je kiest voor 1 plant per strekkende meter zal het oppervlak uiteindelijk ook dicht groeien. Het duurt dan een jaartje langer voordat dit is bereikt. Qua verzorging is het vooral belangrijk om je klimplant tijdig te snoeien. Alles wat van het klimoppervlak vandaan groeit is eenvoudig met een heggeschaar weg te snoeien. Het is verstandig om eens per jaar de scheuten die richting de dakgoot of regenpijp groeien te verwijderen om schade te voorkomen.