Tuinplanten
Filteren
Filteren
KenmerkenUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
PotmaatUitleg
Prijs
tot

Kruidenplanten

Kruiden uit eigen tuin

Je hebt geen tuin nodig om heerlijke verse kruiden tot je beschikking te hebben. In een bloembak op het balkon of in potjes voor het raam doen kruidenplantjes het ook fantastisch. Met verse of door jou zelf gedroogde kruiden voeg je voortaan een extra smaaksensatie toe aan je gerechten.

6x Biologische tuinnkruiden mix
10-15 cm
9 cm
39,95
 Leverbaar

Maak een eigen kruidentuin

Ben je van plan om een eigen kruidentuin te gaan maken? Daar helpen we je graag bij. Veel plek heb je niet nodig om een eigen kruidentuintje te beginnen. Op 2 vierkante meter passen al aardig wat kruidenplanten. 

Standplaats

De meeste kruiden groeien van nature in warmere klimaten, zoals in het Middellandse Zeegebied. Zoek dus een zonnig plekje dat zuid of zuidwestelijk georiënteerd is, zodat jouw kruiden voldoende zonlicht krijgen. Een andere factor is de wind. Kies een standplaats die enigszins beschut is van sterke winden. 

Grond

De meeste kruiden worden doorgaans niet zo enthousiast van een te natte grond. Zorg er dus voor dat jouw kruidentuin een losse, vochtdoorlatende grond heeft met een goede afwatering. Ook zijn de meeste kruiden gebaat bij een grond die niet te zuur is. Ga dus voor een kalkrijke bodem.  

Inrichting

Door je kruidentuin overzichtelijk in te delen maak je het voor jezelf gemakkelijk om kruiden te oogsten. Hiermee voorkom je ook dat kruiden elkaar gaan overwoekeren en verlaag je de kans op onkruid. Het maken van afscheidingen tussen de verschillende kruiden met houten planken of stenen helpt ook goed hierbij, net als het gebruiken van een moestuinbak. Door te werken met verschillende hoogtes creëer je verschillende maten van vochtigheid in de grond. Veel kruiden ontwikkelen pas echt een goede geur, aroma en smaak wanneer ze in een droge, voedselarme grond staan. In een kruidenspiraal groeit iedere kruidenplant in de grond die het beste is voor dat kruid. Zo groeit munt graag in een natte grond, terwijl rozemarijn, salie en tijm graag wat droger staan. 

Welke kruiden op welke standplaats

Alhoewel de meeste kruiden van zon houden, verschillen ze ietwat in behoefte aan standplaats. Voornamelijk als het gaat om droogte van de grond. We zetten het hier even op een rij.

Droge grond in de zon

Kruiden die van nature in rotsachtige zandgronden groeien staan graag wat droger. Rozemarijn, salie, tijm, lavendel, bonenkruid en citroengras staan graag in een droge grond in de zon. 

Gemiddeld vochtige grond in de zon

Dille en dragon zijn kruidenplanten die groeien in een iets vochtigere grond. Ze houden overigens nog steeds van de volle zon!

Vochtige grond in de zon

Koriander, bieslook en basilicum groeien graag in een wat drassige grond. Geef ook deze kruidenplanten een plekje in de volle zon.

Kruiden voor in de halfschaduw

Een aantal kruiden groeit ook op plekken met af en toe wat schaduw. Kruidenplanten zoals munt, peterselie en kervel doen het uitstekend in de halfschaduw.