Siergrassen
Filteren
Filteren
Siergrassen
KenmerkenUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Siergrassen

Siergrassen in de tuin of op het balkon

Siergrassen worden steeds populairder, vanwege hun sterke en veelzijdigheid. Ze zijn makkelijk in onderhoud en doen het goed in de zon en in de schaduw. Ze zijn goed te gebruiken als opvulling in de border, terwijl sommige hoge grassoorten uitstekende blikvangers zijn in de tuin. Die lenen zich overigens ook goed om in een pot op het balkon, de patio of in de tuin geplaatst te worden. Hoge en lage grassoorten combineren goed met vaste planten in een border. Ze dienen als afscheiding en beschutten andere planten van de wind.

Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
39,99
 Leverbaar
Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
79,99
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25 cm
13 cm
79,95
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25 cm
13 cm
39,95
 Leverbaar
3x Carex Bronco
Zegge
30 cm
12 cm
17,95
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25-30 cm
17 cm
29,95
 Leverbaar
Blauw Schapengras
Festuca Elijah Blue
25 cm
10,5 cm
39,99
 Leverbaar
Dwergpampasgras 2x - P17H45
Cortaderia Mini Pampas
35-45 cm
17 cm
29,95
 Leverbaar
Blauw Schapengras
Festuca Elijah Blue
25 cm
10,5 cm
79,98
 Leverbaar
Vedergras
Stipa Ponytails
30 cm
13 cm
15,95
 Leverbaar

Soorten siergrassen

De meeste siergrassen verkleuren in de winter, wat zorgt voor een prachtig effect in het najaar. Er zijn ook groenblijvende grassoorten zoals Carex grassen. We hebben een aantal hoge en lage siergrassoorten geselecteerd. Ze zijn makkelijk te verzorgen en goed te combineren met andere planten.

hoge grassoorten

Hoge grassen dienen goed als afscheiding en zorgen voor privacy. Het zijn imposante eyecatchers in een border of zelfstaand. Een leuk effect van langere grassoorten is te zichtbaar wanneer het begint te waaien. Dan komt je tuin in beweging! Dit zie je goed bij pampasgras. De zachte lichtgele pluimen van dit gras komen tevoorschijn in het najaar en bereiken een hoogte van 2 meter. Deze grassoort komt uit het Argentijnse grasland, genaamd de pampa. Met lampenpoetsersgras heb je eveneens een grassoort met een mooie najaarsverkleuring en kenmerkende pluimen. Hierbij mag je een hoogte van 1 meter verwachten.   

lage grassoorten

Lagere siergrassen zijn bijvoorbeeld uitstekend voor in de voortuin, zodat je nog voldoende zonlicht in huis krijgt. Ook doen ze het goed aan de rand van een border in combinatie met hogere planten. Zo neemt de hoogte geleidelijk aan toe. Met blauw schapengras maak je sierlijke kleurcombinaties. Dit opvallende siergras heeft sprietige zilverblauwe bladeren en doet het ook uitstekend in de schaduw. In de zomer krijgt hij blauwe bloemaren die later naar geel verkleuren. Vedergras (of engelengras) heeft een elegante uitstraling met zijn pluizige zijdezachte bloempluimen in een zilvergroene kleur. In de herfst wordt dit gras strogeel van kleur. 

Het planten van siergras

Het aanplanten van siergrassen in de tuin gaat vrij eenvoudig. Wanneer je dit doet maakt in principe niet uit, zolang er maar geen vorst aan de grond is. In het voorjaar is de bodem wat warmer en losser. Dit maakt het een stuk handiger. Bij kleine plantjes van potmaat 9 is een dichtheid van 5 grassen per vierkante meter aan te raden. Heb je grotere grassen in potmaat 19, ga dan voor 3 planten per vierkante meter. Graaf voor iedere plant een gat en doe een goede hand tuinplantengrond onderin. Dit houdt het water vast en voorziet de grasplant van voeding. Bij het verwijderen van de kweekpot moet je eventueel de wortels die eronder uit gegroeid zijn lostrekken. Plant de siergrassen even diep als dat ze in de pot stonden.  

Siergras verzorgen

Een van de grote voordelen van siergras is dat ze nauwelijks verzorging vereisen. Een keer in het jaar snoeien is bij het merendeel van de grassoorten al voldoende. 

Siergras water geven

Heb je ze als kuipplant in de tuin of op het balkon staan, dan hebben ze misschien tijdens droge periodes wat water nodig. Let er wel op dat je grassen in een pot niet te veel water geeft. Dit probleem heb je niet wanneer de grassen in de volle grond staan, daar zakt het overtollige water gewoon weg in de grond. Ook hier geldt: alleen water geven tijdens langdurige periodes van droogte. In de praktijk is de regenval in Nederland voldoende voor siergrassen. 

Siergrassen snoeien

De siergrassen die in de winter hun kleur verloren hebben, moeten in het voorjaar gesnoeid worden. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer weer prachtig gekleurd siergras hebt. Vanaf half maart tot in april mag je alle verkleurde siergrassen tot 10 cm boven de grond snoeien. Misschien zie je dan al dat er een paar groene scheuten tevoorschijn zijn gekomen. De enige uitzondering is pampasgras, dit snoei je rond diezelfde tijd tot 50 cm boven de grond. Groenblijvende siergrassen hoef je in principe niet kort te knippen. Eventueel mogen de dorre bladeren uit het gras gekamd worden. Zien jouw wintergroene grassen verkleurd, snoei ze dan vanaf half maart tot in april tot 20 cm boven de grond. Dan zie je binnen een aantal weken alweer nieuwe groene scheuten en heeft het in de zomer weer het gewenste formaat.