Vaste planten
Filteren
Filteren
Vaste planten
KenmerkenUitleg
SoortUitleg
BloeikleurUitleg
WaterbehoefteUitleg
StandplaatsUitleg
PotmaatUitleg
AfmetingUitleg
Prijs
tot

Vaste planten

Vaste planten in de tuin

Ieder jaar opnieuw weer genieten van bloeiende planten in de tuin. Met vaste planten breng je de tuin tot leven. De meeste sterven ze af in de winter en komen vanzelf weer tevoorschijn in het voorjaar. Het jaar daarop zijn ze nog groter en sterker, waardoor het uitzicht buitenshuis met de jaren mee verandert. 

Japanse Esdoorn Oranje
Acer Orange Dream
35-40 cm
10,5 cm
9,95
 Leverbaar
Haagbuxus Sixpack
Buxus Sempervirens
20 cm
9 cm
10,95
 Leverbaar
Olijfboom - P14H50
Olea Europaea
40-45 cm
14 cm
29,95
 Leverbaar
Japanse Esdoorn Groen
Acer Going Green
35-40 cm
13 cm
12,95
 Leverbaar
Japanse Esdoorn Rood
Acer Atropurpurpureum
30-35 cm
10,5 cm
8,95
 Leverbaar
Dwergsering Paars
Syringa Dark Purple
25-30 cm
13 cm
12,95
 Leverbaar
Heksenstruik Rood
Loropetalum Ever Red
25-30 cm
13 cm
12,95
 Leverbaar
Japanse esdoorn
Acer Garnet
50-60 cm
19 cm
21,95
 Leverbaar
Japanse Esdoorn Rood
Acer Atropurpurpureum
35-40 cm
13 cm
12,95
 Leverbaar
3x Klokjesbloem Roze
15 cm
10,5 cm
21,95
 Leverbaar
Chamaerops Humilis
Chamaerops Humilis
45-50 cm
15 cm
25,95
 Leverbaar
Heksenstruik
Loropetalum Fire Dance
20-25 cm
15 cm
15,95
 Leverbaar
Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
39,99
 Leverbaar
Klokjesbloem
Campanula Intense Purple
20 cm
10,5 cm
79,98
 Leverbaar
Leliegras
Liriope Moneymaker
40-45 cm
17 cm
39,99
 Leverbaar
Leliegras
Liriope Moneymaker
40-45 cm
17 cm
79,99
 Leverbaar
Lampepoetsersgras
Pennisetum Hameln
30 cm
13 cm
79,99
 Leverbaar
Pampasgras
Cortaderia Pumila
25 cm
13 cm
79,95
 Leverbaar

Wat zijn vaste planten?

De term vaste plant wordt vaak gebruikt voor planten die langer dan een jaar in leven blijven. De eigenlijke definitie is echter wat specifieker. Een vaste plant is een kruidachtige plant die meer dan een keer in zijn leven bloeit. Een kruidachtige plant is een plant die niet of nauwelijks verhout. Ze hebben dus geen takken die in de loop der jaren dikker worden. Vaste planten zijn er in allerlei vormen en maten. De bloeiperiodes verschillen van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. Wil je een tuin die het hele jaar door bloeit? Koop dan vaste planten met afwisselende bloeiperiodes. Door deze te combineren is er altijd wel een deel van de tuin in bloei. Voor plantenbakken buiten op het balkon zijn vaste planten ook zeer geschikt. Je hebt dus niet per se een tuin met volle grond nodig om vaste planten te houden. 

Soorten vaste planten

Bij het kopen van een vaste plant zijn er talloze mogelijkheden. Zo zijn er grote en kleine planten en hebben ze allerlei verschillende kleuren en bloeiwijzen. Bedenk welke bloeiperiode jou het meest aanstaat en op welke standplaats ze komen te staan. Hieronder vind je een aantal suggesties van populaire vaste planten op volgorde van bloeitijd. 

Japanse roos (Camellia japonica)

We beginnen met een prachtige voorjaarsbloeier. De Japanse roos laat het jaar uitstekend van start gaan met zijn schitterend gekleurde, volle bloemen. Die bloemen komen in rood, roze en wit en lijken wel oneindig veel bloemblaadjes te tellen. Deze plant bloeit vroeg in het voorjaar en soms zelfs al in de winter!

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel is een vaste plant die licht verhout, maar door hem op tijd te snoeien houd je hem goed in model. Er zijn genoeg redenen om lavendel in de tuin of rondom het huis te houden. De heerlijke lavendelgeur heeft een bewezen effect tegen stressgevoelens. Optimale ontspanning dus! De nectar van lavendel is aantrekkelijk voor vlinders, wat in de zomer voor een fantastisch schouwspel zorgt. Bovendien is het ook een bij-vriendelijke plant, die helpt bij het in stand houden van ons ecosysteem. Hij is winterhard en staat graag in de volle zon.

Anjer (Dianthus barbatus)

Deze plant is ook wel bekend als duizendschoon. In juni en juli bloeit deze anjer met rode, roze, paarse of witte bloemen. Het is een wintergroene plant die goed bodembedekkend is. Hij doet het goed in de open ruimte en heeft een standplaats in de volle zon nodig.  

Klokjesbloem (Campanula)

Met de vrolijke klokjesbloemen van de campanula heb je een sierlijk kleurenfestijn in de zomer. De meeste cultivars bloeien van juni tot en met augustus. Het is een vaste plant voor in de zon of halfschaduw. Deze soort doet het goed in een plantenbak op het balkon of het terras. 

Druifheide (Leucothoe)

Een vaste plant met kleine witte bloemen gedurende de bloeitijd van mei tot en met juni. Na de zomer zorgt de druifheide nogmaals voor mooie kleuren in de tuin. Ditmaal middels een verkleuring van het gebladerte. Naarmate het kouder wordt, krijgen de bladeren een rodere kleur. Een prachtige toevoeging voor een herfst- en wintertuin. 

Herfstaster (Aster ageratoides)

Met de prachtige margrietachtige bloemen van de herfstaster sluit je het jaar fantastisch af. Vanaf eind augustus tot aan de eerste vorst staat deze vaste plant in bloei. Deze bloemen hebben zachte, lilakleurige bloemblaadjes die om een bolvormige gele kern staan. Hij kan goed overweg met verschillende bodemsoorten, heeft een standplaats in de volle zon nodig en blijft jarenlang bloemen produceren!